• Proizvodi certificirani Po svim eu normama
  • Besplatna dostava Za narudžbu iznad

Zašto zamijeniti stari dotrajali kotao?

Nakon završetka sezone grijanja trebalo bi razmisliti o ugradnji novog, odnosno zamjeni starog i dotrajalog kotla te pri tome koristiti rješenja kojima se značajno smanjuje potrošnja energije, onečišćenje okoliša a i troškovi za grijanje.

Iskustva pokazuju da je kotao stariji od 10 godina i energetski i ekonomski isplativo zamjeniti novim. Kotlove starije od 15 godina trebalo bi obavezno zamijeniti. Pri kupnji kotla preporučamo da kupite onaj što većim stupnjem iskorištenja goriva. Energetski najefikasniji su niskotemperaturni i kondenzacijski kotlovi.

Najčešći je plinski kondenzacijski kotao koji ima mogućnost dodatnog iskorištenja topline kondenzacije tj. latentne topline vodene pare iz dimnih plinova što rezultira povećanjem stupnja iskoristivosti goriva na vrijednosti koje premašuju 100%. Također, postoje izvedbe kondenzacijskih kotlova koje kao energent koriste ulje ili kruta goriva, što je pogodno u područjima u kojima nema plina.

Sve više se koriste kotlovi na biomasu koji se izvode u dvije varijante, sa ručnim ili automatskim punjenjem. Oni sa ručnim punjenjem imaju ugrađen spremik iz kojih drva sama upadaju u komoru za izgaranje čime se ostvaruje potpuna udobnost primjene budući je drva potrebno ubaciti samo jednom dnevno.

Za učinkovito djelovanje kotla također je iznimno važno redovito održavanje sustava grijanja prema uputama proizvođaća. U slučajevima kada se sustavi za grijanje ne održavaju, razni faktori utjeću na smanjenje energetske efikasnosti što u konačnici rezultira nepotrebnim gubicima toplinske energije. Period povrata investicije za ugradnju novog kotla je oko 5 godina.

Proizvod (Kom: ) Je dodan u kosaricu.