• Proizvodi certificirani Po svim eu normama
  • Besplatna dostava Za narudžbu iznad

Regulacija sustava grijanja

Regulacija temperature u prostoru:

Temperaturna ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti. Međutim postoje preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorima kojih bi se trebali pridržavati:

  • Prostorije za boravak: 20-21 °C
  • Kupaonica 24 °C
  • Hodnici, predvorja 15 °C
  • Spavaće sobe: 18 °C
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C
  • Za vrijeme godišnjeg odmora 10 °C

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1 °C, godišnje možete uštediti približno 3-5% energije za grijanje.

Održavanje previsokih temperatura zraka u prostorijama, te spuštanje temperature otvaranjem prozora je inače jedna od najčešćih grešaka.Regulacija sustava grijanja

Regulaciju temperature u prostoru treba osigurati ugradnjom regulacijskih uređaja za sustave grijanja kao što su radijatorski termostatski ventili i sobni termostati.

Ukoliko imate termostatske venite provjerite njihovu postavljenu temperaturu. Ako duže otvarate prozor isključite sustav grijanja ili hlađenja. Prilagodite garderobu godišnjem dobu.

Programirajte termostat tako da za vrijeme noći ili dok ste izvan kuće temperatura je postavljena na niži vrijednost. Ovo vam može smanjiti troškove i za 7-15%.

Namjestite da se vaš sustav grijanja gasi sat vremena prije nego izlazite iz kuće, te da se pali pola sata prije nego se vraćate kući.

Radijatorski termostat je termostat smješten na radijatoru, a koji regulira temperaturu u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila moguća je ušteda energije čak do 20% (što ovisi o vrsti termostata i brzini reakcije

- najbrže reagiraju termostatske „glave“ punjene plinom). Ušteda se ostvaruje na način da termostatski radijatorski venitl sam regulira zadanu temperaturu u prostoriji koristeći sve raspoložive izvore topline (sunce, ljude, kućanski aparate....) Radijatorski ventili se ne ugrađuju na radijatore u prostoriji gdje je ugrađen sobni termostat.

EE mjera  
Godišnje uštede Cijene energenata: Lož ulje : 5,72 kn/l Prirodni plin : 2,08 kn/m3 Ušteda: 4500 kWh/god 2.405,60 kn/god.(lož ulje) 936,00 kn/god. (prirodni plin)
Investicija 5.000 kn
Rok povrata investicije 2,08 godina (lož ulje) 5,34 godina (prirodni plin)
Životni vijek EE mjere 15 godina
Uštede u životnom vijeku 36.084,00 kn (lož ulje) 14.040,00 kn (prirodni plin)

Sobni termostat uključuje kotao i pumpu centralnog grijanja kad temperatura u prostoru padne ispod određene zadane vrijednosti. Obično se ugrađuje u dnevnom boravku na visini od oko 1,5 m od poda, na unutrašnjem zidu. Nikad ne bi smjeli biti postavljeni blizu prozora ili vrata gdje bi propuh mogao utjecati na osjetnik temperature.

EE mjera  
Godišnje uštede Cijene energenata: Lož ulje : 5,72 kn/l Prirodni plin : 2,08 kn/m3 Ušteda: 2100 kWh/god 1.122,62 kn/god.(lož ulje) 436,80 kn/god. (prirodni plin)
Investicija 500 kn
Rok povrata investicije 0,45 godina (lož ulje) 1,14 godina (prirodni plin)
Životni vijek EE mjere 15 godina
Uštede u životnom vijeku 16.839,30 kn (lož ulje) 6.552,00 kn (prirodni plin)

Programabilni termostat dodatno može regulirati početak i kraj grijanja u ovisnosti o danu u tjednu, noći ili danu, te regulirati temperaturu vode. Ovakvi termostati mogu kontrolirati i nekoliko temperaturnih zona u kući, jer ne želimo jednaku temperaturu u svim prostorijama.

Ako se koriste prema uputama ovakvi programabilni termostati mogu donjeti uštede i do 30%.

Proizvod (Kom: ) Je dodan u kosaricu.